fredag 25 november 2011

Rapport ifrån Naprapaten - aj!

Följetongen med min fot, vad och hälsena fortsätter. Blev nästan sämre av att hålla uppe en vecka. Blev inte bättre i allafall. Därför har jag börjat att springa igen. Dock bara 3 kortare distanspass den här veckan i 5.10-5:24 tempo. Utebliven förbättring ledde mig till en ny naprapat. Eller rättare sagt, har tidigare varit hos kiropraktor och nu löparinriktad naprapat istället.

1 minut tog diagnosen. Nåväl, kanske lite mer men ändå. Kändes som några sekunder i alla fall. Kort info om problemet muntligen, 20 sek. Gör ont på morgon men känner inget under löpning. Blir bättre under löpning faktiskt. Lägga mig på bänken och klämma, 20 sek. Aj, när du klämmer där, aj när du klämmer där. Ok säger naprapaten, så här är det, 20 sekunder. Visa på fotanatomibilder över fötter, vader och hälsenor. Den här muskeln (vadmuskeln) får ta för mycket stryk pga din löpteknik. Du använder för mkt häl, springer som Chaplin (utåt med fötterna) och avlastar löpsteget för lite, dvs använder inte din stortå i frånskjutet. KLART

Well, min utmattningsskada är alltså ingen hälsporre (åter igen bekräftat) utan utslitning av vader som får jobba för mycket helt enkelt. Denna utslitning sätter sig sedan på hälsenan (öm) och under foten (öm) som en kedjereaktion. Även mina höfter och en del av magmuskeln är också påverkade.

Så upp på britsen igen och dags för svettig behandling. Naprapaten påstår att han är snäll men det gör fruktansvärt ont. "Den här låsningen i vaden har du haft länge" konstaterar han. Jo, tack säger jag, svettas och skrattar/gråter. Kör plågövningen själv varje dag så blir det bättre, vad rådet. Återbesök nästa vecka då fokus blir styreövningar och löpteknik. Gå på gym för att få till riktig styrketräning. Kör inte hemma.

Var i alla fall glad över att jag gick till en löparspecialist. Ser nu hoppfullt på framtiden. Teknikkurs står på planen framöver. Helt klart

3 kommentarer:

  1. Inget slår att tala med någon som vet vad han talar om. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Hoppas att det blir bättre nu! Frågade du Naprapaten om inläggen och de stabila skorna. Kan de påverka?

    Ska du springa Bore Cup?

    SvaraRadera
  3. Morgan: Nä precis. Tack!
    Lennart: Ilägg och skor hade ingen negativ påverkan på detta. Enligt naprapaten var det mitt steg som skapade min överansträngning. Dvs löptekniken.

    Jobbar vidare!

    SvaraRadera