onsdag 11 april 2012

Löpteknikrapport

Tillfälle 2 i löpteknik kursen igår. Glad att jag gick dit fast foten inte var med mig. Fick bakslag efter söndagens lite snabbare pass och det sitter kvar.

Fick med mig en del ny känsla i löpningen. Bla, det här med att avsluta varje steg avsluta varje steg mellan stortå och pektå. Det jag dock får fortsätta jobba på är min hållning. Är stel i överkroppen och får inte till det utan att spänna mig. Trycker visst fram bröstkorgen vilket för med sig att jag får ont mellan skulderbladen när jag springer. Nästa runda ska jag jobba med denna övning, "Tänk dig två pinnar, en rakt ut ifrån bröstet, en rakt ut ifrån naveln. Spetsarna ska jobba mot varandra."

Tekniskt går det framåt alltså. När det gäller foten är det helt klart så att jag klarar lättare pass upp till 7-8km utan att det blir sämre. Men när jag ökar farten, har inte testat att öka längden, så kommer bakslagen.
 Har kanske skrivit detta tidigare, men Einstein sa ungefär så här att dumhet är att fortsätta att göra något på samma sätt men ändå försöka få till ett förbättrat resultat. Ska testa en annan specialist...

4 kommentarer:

  1. Det hela verkar ganska komplicerat. Aldrig hört det där rådet om pinnarna...

    Hur är det med stegfrekvensen. Ett bra knep att öka på den är att med hjälp av ett vanligt armbandsur med sekundvisare räkna 1-2-3 på varje sekund, som i valstakt, och sedan springa med fotisättning i den takten, efter lite övning kommer du ha en förmodat högre kadens väldigt nära 180 steg i minuten vilket hjälper till att få en ganska skonsam fotisättning rakt under kroppen

    SvaraRadera
  2. Well, pinnar var min översättning för order vektorer som de använder. Men det är komplicerat. Vore det inte en bra idé att testa stegfrekvensräkning på löpband. Då har ju jag klockan framför ögat och då slipper jag springa och titta på armen. Har mkt löpteknik i huvudet nu. Måste testa det här med steg också. Rapport kommer.

    SvaraRadera
  3. Löpband är nog bra att räkna frekvens men själv tycker jag att jag får lite sämre teknik när jag springer på band jämfört med ute, jag kommer liksom lite "efter" i steget på något vis!

    För mig var nyckeln till ett effektivare och snabbare löpsteg och en mera skadefri tillvaro som löpare att höja stegfrekvensen, många andra positiva effekter kom så att säga på köpet. Synd att vi bor så långt ifrån varandra, annars vore det skoj att springa ett pass ihop för att se om jag kunnat hjälpa dig med lite enkla tips!

    SvaraRadera
  4. Ja, det hade varit roligt att tekniktesta ihop. Vem vet, det kan helt plötsligt öppna sig en möjlighet.
    Håller med om löpband. Blir inte samma känsla och det går ut över tekniken. Återkommer med frekvensrapport.

    SvaraRadera